8 λεπτά ανάγνωσης.
Ας ξεκινήσουμε λίγο με τον ορισμό του reunion: “An instance of two or more people coming together again after a period of separation.”. Αμέσως αμέσως καταλαβαίνουμε ότι έχει δίκιο ο Zakk Wylde για τους Pantera. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή απο τους 30 συμμαθητές μου εγώ είδα τους 5 σε μια ταβέρνα, είναι reunion συμμαθητών. Σπόιλερ αλέρτ. Όχι.
Πολύ πρόσφατα οι φλώροι οι Oasis. Ναι οκ τα αδέρφια Gallagher είναι ουσιαστικά οι Oasis αλλά είναι περισσότερο reunion αδερφών, το αίμα νερό δε γίνεται, τελειώσαν τα λεφτά κετέτχια. Νέα μουσική θα βγάλουν; Ακόμα και ο δικός μας ο Βρασίδας Πουτσομεσαγιός όταν τα βρήκε με τον Στεφανάκο και τους άλλους, έλεγε πριν γίνει το reunion “Βαρέθηκα να παίζω σε μικρά κλαμπς.”.
Οπότε προς τι όλη αυτή η φασαρία και αποφάσισα να γράψω μια ιστορία απο τα μπαρ; Νιώθω ίσως ότι τα “reunion”, που δεν ακολουθούνται απο καινούριες κυκλοφορίες και δεν αποτελούνται απο μέλη που είχαν τον μεγαλύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο στους φανς, είναι λίγο ανειλικρινή. Είναι σαν να επιστρέφεις στην/στον πρώην που σου γάμησε την ψυχή, επειδή το σεξ ήταν καλό και πλέον ούτε αυτό είναι καλό αλλά εσένα η νοσταλγία έχει ποτήσει τόσο που δεν μπορείς παρα να επιστρέψεις. Και σταματάς να κάνεις και σεξ!
Τι είναι πραγματικά το reunion;
Αρχικά ακόμα και εγώ που είμαι απο χωριό, όταν ακούω για reunion καταλαβαίνω αμέσως ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα που ήταν μαζί κάποτε, να ξανασμίξουν σήμερα. Τα ίδια όμως. Άντε και οι σύζυγοι/σύντροφοι. Τα ίδια λοιπόν και όλοι. Όπως ανέφερα και πριν αν κάνει reunion το Γ2 Αναγέννησης Καρδίτσας και σκάσει μύτη ο παπάρας απο το Γ1 επειδή αυτός που έχει αμάξι απο το Γ2 δε μας μιλάει ΔΕΝ είναι reunion. Oκ ακραίο παράδειγμα αλλά καταλαβαίνετε που το πάω.
Ας μελετήσουμε όμως μερικές περιπτώσεις reunions και πως αυτά έχουν αντίκτυπο ή και όχι στους φανς καθώς και επίσης πότε ένα reunion δεν είναι ορθόδοξο. Δεν είναι δηλαδή αυτό που σε γεμίζει με ζεστασιά και θαλπωρή.
Case study σενάριο: Οι Τυρέμποροι
O Μήτσος στη φωνή, ο Τάκης στην κιθάρα, ο Νίκος στο μπάσο και ο Γιώργος στα τύμπανα, δημιουργούν το 1980 μια ροκ μπάντα, τους Τυρέμπορους, που αναμένεται να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα της. Η μπάντα σε κάθε κυκλοφορία πουλάει τον κώλο της και αριθμεί πάνω απο 500.000 πωλήσεις σε κάθε κυκλοφορία της. Ουρές φανς περιμένουν να μπουν στα γήπεδα όπου συνήθως δίνουν τις συναυλίες τους. Οι γενιά των millennials ταυτίζεται αμέσως με τα τραγούδια τους και ευχαριστεί τον Χριστούλη που επιτέλους μια μπάντα μιλάει για τους προβληματισμούς της γενιάς τους. Τα τραγούδια προκαλούν ανατριχίλες και ιαχές σε κάθε άκουσμα ενώ οι φανς ξέρουν φυσικά τους στίχους απ’εξω. Τους ζωγραφίζουν στα θρανία, στους τοίχους, σε μπλούζες και τα αφιερώνουν στο ραδιόφωνο! Οι περισσότεροι φανς βρίσκονται στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβίας. Αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη μουσική και να δένονται συναισθηματικά με αυτήν. Κάτι σαν τον πρώτο έρωτα.
Μαζεύουν υπομονετικά λεφτά και κάθε φορά που οι Τυρέμποροι κυκλοφορούν δίσκο, οι φανς πετάγονται στο τοπικό δισκοπωλείο να τον αγοράσουν. Έπειτα κλείνονται στα δωμάτια τους για να τον ακούσουν προσεκτικά και αργότερατον δανείζουν στους φίλους τους οι οποίοι ή τον σουφρώνουν ή τον αντιγράφουν.
Θέλω εδώ να αντιληφθείτε ότι η διαδικασία ακρόασης μουσικής ήταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Απο τη στιγμή που θα μάθεις ότι βγαίνει δίσκος, μέχρι την εξοικονόμηση χρημάτων και αργότερα την ακρόαση με φίλους και tape trading (Το tape trading αργότερα έγινε cd burning).
Η διάλυση
Μετά την 4η κυκλοφορία οι Τυρέμποροι ανακοινώνουν ότι ο Μήτσος ο τραγουδιστής δε θα συνεχίσει άλλο με το συγκρότημα, λόγω καλλιτεχνικών διαφωνιών. Ο Μήτσος αργότερα θα ξεκινήσει το δικό του προσωπικό σχήμα. Και εδώ φτάνουμε στο πρώτο σταυροδρόμι και των φανς αλλά και των καλλιτεχνών.
Τι αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες;
Οι μπάντες αρχικά πρέπει να αποφασίσουν αν το να συνεχίσουν με αντικαταστάτη είναι βιώσιμο ή όχι. Αυτό εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως:
- Ήταν ο Μήτσος αναπόσπαστο κομμάτι του brand;
- Είναι η συνεισφορά του αναντικατάστατη σε σημείο που θα υπάρξουν αλλοιώσεις στο τελικό αποτέλεσμα;
- Θα αλλοιωθούν οι επερχόμενες κυκλοφορίες σε σημείο που ο βασικός πυρήνας των οπαδών θα μικραίνει;
- Αρνούνται οι εναπομείναντες να συνεχίσουν χωρίς το Μήτσο;
Αν οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω είναι “Ναι” τότε κατα 90% το συγκρότημα θα διαλυθεί.
Τι αντιμετωπίζουν οι φανς;
Οι φανς απο την άλλη έχουν άλλη σχέση με τη μπάντα και τους νοιάζουν διαφορετικά πράματα:
- Ταυτίζομαι με τον καλλιτέχνη πρώτα και μετά με το τραγούδι.
- Ο Μήτσος είναι ο ήρωας μου και ο λόγος που ασχολούμαι με τη μουσική.
- Οι Τυρέμποροι θα αλλάξουν ήχο και δεν ξέρω αν θα μου αρέσει η καινούρια τους κατεύθυνση.
- Η συνεισφορά του Μήτσου είναι αυτό που κάνει σήμερα τους Τυρέμπορους αυτό που είναι και αυτό που αγάπησα.
Αν απαντάς ναι σε όλα τότε θα περάσεις δύσκολες μέρες.
Επίσης οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές φανερώνουν και πόσο έχει “ποτήσει” η μουσική και η συνεισφορά του συγκροτήματος τόσο στους φανς αλλά και το ίδιο το σχήμα. Το ότι κάτι το βαφτίζεις reunion σημαίνει αυτόματα ότι το νιώθεις reunion στην ψυχή σου μέσα;
Για να δούμε μερικές περιπτώσεις.
Περίπτωση Reunion #1:
Ο Μήτσος αντικαθίσταται απο κάποιον τίμιο τραγουδιστή αλλά μετά απο 2 δίσκους επιστρέφει στο συγκρότημα προς άπειρη τέρψη των φανς!! Οι φανς με εξαίρεση εκείνους τους 2 δίσκους νιώθουν δικαιωμένοι και η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Μέσα σε όλα βέβαια ξεπηδάνε debates για το πόσο καλό ή όχι ήταν ο αντικαταστάτης και για το πόσο ντίβα είναι ο Μήτσος και πως τολμάει να έχει τα μούτρα να γυρίσει κετέτχια. Παρόλα αυτά η σύνθεση παραμένει original οπότε με τον καιρό η κλάψα μειώνεται.
Περίπτωση Reunion #2:
Ο Μήτσος δε γυρνάει ποτέ, η μπάντα συνεχίζει με αντικαταστάτη αλλά μετά απο 2 δίσκους αποφασίζει να “κλείσει” το μαγαζί. Μετά απο 5 χρόνια παθαίνει Πυξ Λαξ και ανακοινώνει μία τελευταία reunion περιοδεία. Οι φανς κάθονται σε αναμένα κάρβουνα καθώς ελπίζουν ότι το reunion θα είναι σωστό και ορθόδοξο, με τον Μήτσο πίσω απο το μικρόφωνο. Φυσικά αυτό δε γίνεται σε αυτή την περίπτωση και η μπάντα βαφτίζει reunion την επανεμφάνιση της στις σκηνές. Είναι σαν να λέμε καλείς σε συνάντηση παλιών συμμαθητών τον καινούριο σου φίλο απο τη σχολή. ΔΕΝ είναι reunion παλιών συμμαθητών. Οι φανς φυσικά είναι διχασμένοι με κάποιους να αναπωλούν την περίοδο του Μήτσου και άλλοι να λένε “οκ δεν πειράζει, απο το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα”. Αν το reunion δεν ακολουθήσει και κυκλοφορία καινούριο δίσκου τότε μιλάμε για ένα reunion ξεκάθαρη μούφα.
Περίπτωση Reunion #3:
Μαζί με το Μήτσο φέυγει και ο Τάκης ο κιθαρίστας. Η μπάντα κλείνει το μαγαζί αλλα παθαίνει Scorpions και ξαναβγαίνει στο δρόμο με την ίδια σύνθεση. Οι φανς φυσικά γουστάρουν και ας ξενέρωσαν τη ζωή τους όταν διαλύθηκε η μπάντα. Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις που ο Τάκης μπορεί να πήγε με τη γυναίκα του Μήτσου ενώ οι άλλοι δύο το γνωρίζανε και δεν είπαν τίποτα. Αν η μπάντα ξαναβγεί στο δρόμο μετά απο παρόμοια σκηνικά πάει να πει ότι τελειώσαν τα λεφτά. Στο 90% των περιπτώσεων. Aν παρόλα αυτά ακολουθήσει κάποια καινούρια κυκλοφορία η οποία κιόλας τιμάει τη φανέλα τότε το σώζουμε κάπως.
Περίπτωση Reunion #4:
Ο Μήτσος μας αφήνει για τόπο χλοερό. Οι φανς καταρακώνονται. Το reunion παραμένει μούφα reunion αλλά οι φανς αποτίουν φόρο τιμής στη μπάντα που τους πήρε απο το χέρι και τους μεγάλωσε αλλά πάντα θα υπάρχει αυτό το κενό. Αν εδώ υπάρξει καινούρια μουσική, όλα καλά, αλλά θα μιλάμε για άλλη μπάντα.
Περίπτωση Reunion #5:
Άσχετα με το που καταλήγει και τι κάνει με τη ζωή του ο Μήτσος, το συγκρότημα βρίσκει τελικά αντικαταστάτη ο οποίος όχι απλά επισκιάζει το Μήτσο αλλά παίρνει αγκαλιά τους φανς και τους πάει ένα βήμα πιο κοντά στα σύννεφα. Αυτό κάνει πολλούς να ξεχάσουν ότι υπήρχε Μήτσος και φυσικά οι νέοι φανς δε θα καταλάβουν ποτέ την απουσία του Μήτσου γιατί ο Κώστας είναι εξαίσιος frontman. Κάπως έτσι παίζει να ένιωσαν οι φανς των Iron Maiden με την άφηξη του κανακάρη Bruce Dickinson το 1981. Επίσης μπάντες σαν τους Arch Enemy φαίνεται να χαίρουν αυξανόμενοι δημοτικότητα με την άφιξη της Alissa White-Gluz.
Reunion και ανάγκη νέες κυκλοφορίες
Ένα ορθόδοξο reunion θα πρέπει να περιλαμβάνει καινούρια κυκλοφορία. Διαφορετικά αφήνει πάλι υπονοούμενα για άδεια πορτοφόλια. Πχ Guns ‘n’ Roses μούφα reunion. Helloween παλιό καλό ορθόδοξο reunion. Βέβαια περιπτώσεις σαν του κανακάρη Βρασίδα, παρόλο που φέραν νέες κυκλοφορίες παρόλα αυτά βάλαν το χέρι ανώτερες δυνάμεις (O Rod Smallwood τους έβαλε να μονιάσουν).
Όπως και να έχει ένα μεγάλο κομμάτι των φανς ανα τον κόσμο έχει ταυτίσει τη ζωή του με την ακρόαση των δίσκων, μαζώξεις για ξύλο και ποιός δίσκος είναι καλύτερος και φυσικά δημιουργία κάβερ μπαντών για να τζαμάρουνε τα αγαπημένα τους κομμάτια. Το ότι βγαίνει μια μπάντα στο δρόμο απο μόνο του δε λέει και πολλά. Πολλοί θέλουν πιστεύω να ξαναζήσουν τις ανατριχήλες που νιώθανε όταν ακούσαν για πρώτη φορά κομμάτια που αργότερα τους σημάδεψαν. Φαντάζεστε να μην ξαναβγάζαν οι Iron Maiden δίσκο ξανά;
Τέλος βλέποντας την περίπτωση των Metallica και το πόσα ψυχολογικά είχαν θέλω να πω ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται στις τάξεις τις μπάντας και τι συναισθήματα οδηγούν ποιές κινήσεις. Σε κάποιες μπάντες για μένα είναι ξεκάθαρο σε κάποιες άλλες όχι και τόσο. Εδώ καλά καλά πολλές φορές στην ίδια σου τη μπάντα δεν ξέρεις τι γίνεται!!
Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά… Αν οι Sepultura θέλουν να κάνουν reunion τότε να κόψουν τις μαλακίες και να βγάλουν και κανένα δίσκο όχι μόνο ταξιδάκια και συναυλίες!!