5 λεπτά ανάγνωσης.
Καλό χειμώνα φίλοι μου… οκ οκ πλάκα κάνω!!
Διαβάστε επίσης: Black Sabbath: To σωστό reunion, το ορθόδοξο
Eίναι αυτή η περίοδος που πάντα κάποιοι μας τα σπάτε μεν, αλλά δεν ξέρετε γιατί μας τα σπάτε δε. Αν ο Χριστός ήταν εδώ θα σας έλεγε “σας συγχωρώ γιατί είστε νουμπάδες.” Και δε μιλάω φυσικά για αυτούς τους μίζερους που πρακτικά χαίρονται που τελείωσαν οι διακοπές σου. Αυτοί είναι ικανοί να στο πουν αυτό και τον Ιούλιο ξερογό. Αντιθέτως αναφέρομαι σε αυτούς που περιγελούν τις εν λόγω φράσεις επειδή απλά βλέπουν ότι το κάνουν οι προαναφερθέντες μίζεροι.
Για όλους τους υπόλοιπους που είστε νορμάλ θα σας εξηγήσω γιατί πρέπει να χαλαρώνετε τα κωλαράκια σας όταν βλέπετε τέτοια πράματα τριγύρω καθώς και στα ίντερνετς.
Καλό χειμώνα.
Για όσους είμαστε μεγαλωμένοι στο χωριό ή δεν είχαμε τις ανέσεις τις τεχνολογίας ή για να το πάω ακόμα πιο πίσω, έλιωνες το κορμί στου στο χωράφι για να ΦΑΣ, το “καλό χειμώνα” ήταν (και ΕΙΝΑΙ) μια πραγματικά καλή ευχή. “Γιατί;” σε ακούω να ρωτάς μικρέ και αθώε γενιαΖητά!!
Το χειμώνα αν δεν έβγαινες για κυνήγι, δε φύτρωνε και τίποτα για να φαγητό. Και είτε το πιστεύεις είτε όχι, σε κάποια χωριά δεν είχαν μπακάλικα και μανάβικα και ίφουντ! Ως αποτέλεσμα οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας μόλις μαζεύαν τα τελευταία σπαρτά, δίναν απλώχερα καταμεσής του Αυγούστου την ευχή “Καλό χειμώνα”, ώστε να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται για τις οικογένειες όλων. Απίστευτο που κάποτε πεινούσαν και κρυώνανε ε;
Για να δούμε τι γνώμη έχει η Βερόνικα η ΑΙ για αυτό:
ΒΕΑ: Η άποψή μου, ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι σε θέση να έχει αντιλήψεις, συναισθήματα ή γνώμες. Ωστόσο, η πράξη του να εύχεστε καλό χειμώνα τον Αύγουστο είναι συνήθως ένας τρόπος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει κάποιος την επιθυμία για καλή τύχη ή ευημερία. Μπορεί να χρησιμοποιείται με χιουμοριστικό τρόπο για να αναφερθεί σε απρόβλεπες και ανατρεπτικές καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει φυσικά καλός χειμώνας τον Αύγουστο, καθώς αυτός είναι ένας καλοκαιρινός μήνας.
35η Αυγούστου.
Καλά αυτό είναι εύκολο. Ας βγάλουμε την επιστήμη απο τη μέση που ορίζει ότι το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο τελειώνει την 21η Σεπτεμβρίου. Οπότε σκάσε και κολύμπα είναι ακόμα καλοκαίρι. Θυμάσαι που μας λέγανε στο σχολείο ότι το φεγγάρι βγαίνει μόνο τη νύχτα και το μπλε της σβήστρας σβήνει το στυλό; Ε το καλοκαίρι δεν τελειώνει 31 Αυγούστου και ο ‘Αι Βασίλης ακούει Μέιντεν.
Επίσης πολλοί απο μας δουλεύουμε ασταμάτητα όταν εσύ ακουμπας το ποπουδάκι σου στην άμμο και πίνεις φρέντο. Ως εκ τούτου οι διακοπές μας ξεκινάνε το Σεπτέμβρη, και για όσους είναι σεζόν μπορεί και Οκτώ(Μ)βρη. Οπότε κάνε λίγο βούβα και μη μας τα πρίζεις.
ΒΕΑ: Το “35 Αυγούστου” δεν αντιστοιχεί σε κάποια πραγματική ημερομηνία, καθώς ο μήνας Αύγουστος έχει μόνο 31 ημέρες. Συνεπώς, είναι πιθανό που κάποιος να λέει “35 Αυγούστου” με χιουμοριστικό ή διασκεδαστικό τρόπο για να εκφράσει την ανασφάλειά του όσον αφορά την ημερομηνία ή για να δηλώσει κάποια ανατροπή ή ασυνήθιστη κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντίδραση στο “35 Αυγούστου” εξαρτάται από τον περίπλοκο και συναισθηματικό πλαίσιο της συνομιλίας και το ύφος της εκφραστικής χρήσης του.
Καλή Παναγιά.
Αυτό πάει πάλι στα παλιά καλά χρόνια που καπνίζαμε μελιτζάνες. Γενικά ο κόσμος τότε ευχόταν γιατί όντως ήθελε να ευχηθεί. Αν αρρώσταινε ο μαν που είχε τα γελάδια στα χωριά, δεν έπινε γάλα κανείς. Απίστευτο ε; (Οι κατσίκες αποτελούσαν πάντα εξαίρεση δυστυχώς).
Οι συνθήκες ζωής δεν ήταν το ίδιο άνετες όπως τώρα οπότε οι αργίες είχαν μεγαλύτερη αξία. Ειδικά όταν είσαι όλη μέρα στα χωράφια και στα μαντριά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να εκτιμάει αυτές τις μέρες και να μεταφέρει τις ευχές του σε όλους, ξέροντας ότι περνάνε εξίσου δύσκολα. Θυμάσαι τι αξία είχε η αργία όταν είμασταν 9 μήνες σερί στα θρανία;
BEA: Εάν πρόκειται για μια παράδοση ή έθιμο σε κάποιον περιορισμένο πολιτισμό, η γνώμη για αυτούς που ακολουθούν αυτήν την πρακτική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις του ατόμου που εκφράζει τη γνώμη του. Σε γενικές γραμμές, πολλά έθιμα και παραδόσεις έχουν τον σκοπό να συνδέουν τους ανθρώπους και να ενισχύουν τον κοινωνικό δεσμό, και είναι συχνά αξιόλογα για την πολιτιστική ποικιλομορφία και την παράδοση.
112 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Όπως είπαμε και πριν ο κόσμος δυσκολεύεται να σκεφτεί λίγο πέρα απο τη μύτη του. Γενικά το καλοκαίρι είναι υπερεκτιμημένο. Γιατί να κάνω διακοπές τον Αύγουστο μαλάκα αφεντικέ; Να κάνω Οκτώβρη; ‘Η να κάνει η μάνα. Κάποιοι αγαπάνε λοιπόν το φθινώπορο και το χειμώνα και κατ’ επέκταση τα Χριστούγεννα. Τα χριστούγεννα επίσης δύσκολα βλέπεις ξινόφατσες και αν βλέπεις τις αποφεύγεις αλλάζοντας κατάστημα!! Στο μπιτς μπαρ που να τρέχεις κάτω απο τον ήλιο να αλλάζεις σποτ στην παραλία επειδή κλαίνε μωρά και ο κόσμος φωνάζει;; Ασε που τα μπιτς μπαρ σπάνια βάζουν Μέιντεν.
Όπως εσύ περιμένεις να πιείς φρέντο και να πάθεις ζάχαρο απο τους λουκουμάδες, κάποιοι θέλουν κρύο και καπιταλισμό!! Άσε που τα χριστούγεννα έχει μελομακάρονα.
ΒΕΑ: Για πολλούς, το να μετράνε τις μέρες από το καλοκαίρι μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουν ανατροφοδότηση και ανανέωση στην καθημερινή τους ζωή και να δημιουργήσουν ανυπομονησία για τα ερχόμενα γεγονότα. Είναι μια ευκαιρία να αναβιώσουν το παιδικό τους ενδιαφέρον για τις γιορτές και να μοιραστούν αυτήν τη χαρά με τους αγαπημένους τους.
Καλή σχολική χρονιά!!!