2 λεπτά ανάγνωσης.
Πρόσφατα με όλο τον ντόρο με το ChatGPT και την ΑΙ γενικότερα, δεν περνάει μέρα που να προλαβαίνεις να χωνέψεις τι κατάφερε η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι και χθες. Και λέω χθες γιατί σήμερα ανοίγεις τον υπολογιστή σου και διαπιστώνεις ότι η ΑΙ κατάφερε κάτι καινούριο που δεν σκέφτηκες καν χθες. Θα προσπαθήσω να κρατήσω το άρθρο όσο πιο απλό γίνεται γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν αφορά μόνο εμάς που ασχολούμαστε με τη μουσική αλλά όλους.
Διαβάστε επίσης: O IAN HILL αποδίδει τα εύσημα στον RICHIE FAULKNER που κράτησε ζωντανούς τους JUDAS PRIEST
Απο τον κόσμο της μουσικής τεχνολογίας αυτή τη φορά, η εταιρία ενισχυτών και πεταλιών για ηλετρικές κιθάρες, REVV Amplification, ζήτησε απο το ChatGPT (θέλω εδώ να παραδεχθούμε ότι το όνομα προκαλεί) να σχεδιάσει ένα πετάλι κιθάρας. H διαδικασία ξεκίνησε με κάποιες ερωτήσεις πολύ βασικές ώστε να δει η εταιρία πόσα ξέρει το ChatGPT για τα πετάλια κιθάρας. Φυσικά αρίστευσε στα θεωρητικά οπότε συνεχίσαν με πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις που αυτή τη φορά αφορούσαν το σχεδιασμό των πεταλιών. Τα πετάλια για την κιθάρα είναι συσκευές που δίνουν τη δυνατότητα στον κιθαρίστα να βγάλει πολλούς διαφορετικούς ήχους με την κιθάρα του ή να προσθέσει εφέ στον ήχο του.
Το concept είχε να κάνει με το σχεδιασμό ενός overdrive πεταλιού. Το overdive δίνει στην κιθάρα το γνώριμο βρώμικο ήχο της. Το ChatGPT κατέληξε τελικά να προτείνει ένα αρχικό σχέδιο με το διάγραμμα του, τα υλικά, τις συνδέσεις, τις αντιστάσεις και τα ποτενσιόμετρα που χρειαζόταν. Μόλις το έδειξαν το διάγραμα στον αρχισχεδιαστή ο ίδιος είπε αμέσως ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να δουλέψει γιατί του λείπει…. διακόπτης on/off. Θα έπερνα όρκο ότι είναι “παιδικό” το συγκεκριμένο λάθος για την τεχνητή νοημοσύνη. Φυσικά μετά ζητήθηκε απο το ChatGPT να βάλει και έναν διακόπτη on/off και σαν καλό παιδί το έκανε.
Στη συνέχεια όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, κάνανε και άλλες ερωτήσεις στο ChatGPT ώστε να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά γινόταν σε σχέδιο που να δουλεύει ικανοποιητικά. Εν συνεχεία βάλανε εννοείται και οι ίδιοι το χεράκι τους για να βελτιώσουν το σχεδιάγραμμα. Συγκεκριμένα δουλέψανε στα επίπεδα θορύβου του κυκλώματος, κάτι που το ChatGPT δεν έλαβε σοβαρά υπόψη.
Τέλος σχολιάσανε ότι έχει πολύ ψωμί ακόμα το ChatGPT για να σχεδιάζει άψογα κυκλώματα απο μόνο του αλλά ο καιρός δε θα αργήσει. Φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι ακόμα και για μια έμπειρη σχεδιαστική ομάδα το ChatGPT τους γλίτωσε ώρες δουλειάς.
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο και κλάψτε μαζί μου!